Sfaturi de călătorie

Călător în ţările UE

 • În tarile din UE nu este nevoie de viză, lista lor aici
 • Chiar dacă în spațiul Schenger se circulă fără controale la graniţe, vă recomandăm să aveti mereu un act de identitate (carte de identitate sau buletin) valabil, pentru a putea fi identificat, în caz de nevoie.

Momentan se poate călători în 23 de ţări fără control de frontieră la graniţe, dar sunt instituie controale eficiente la granitele externe UE şi există o politică comună de vize.

Ţările, fara drepturi depline la spatiul Schenger, unde este obligatorie prezentarea unui act de identitate (carte de identitate sau paşaport) valabil sunt: Bulgaria, Cipru, Irlanda, România, Regatul Unit, Norvegia, Elveţia, Liechtenstein, Islanda, Republica Moldova, San Marino, Georgia, Muntenegru, Olanda etc

 • Copii până în 14 ani vor călători cu paşaportul, peste 14 ani cu cartea de identitate proprie sau, dupa caz, cu paşaport. Dacă minorii nu călătoresc cu tutorele legal atunci au nevoie de procură de la acesta şi cazier judiciar, pentru ieşirea din ţară.

 

Călător în afara UE

 • Călătoriile în afara UE obligă la deţinerea paşaportului valabil 6 luni de la data întoarcerii.

Înainte de plecarea în calatorie, vă sfătuim să sunaţi la consulat pentru a fi informat cu privire la condiţiile de călătorie, toate informaţiile de aici având caracter general. O listă cu tarile din UE si din afara ei o puteti gasi aici, conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe, download regim de călătorie în străinătate pentru cetăţeni români.

 

Sfaturi utile

 • Vă recomandăm ca în cazul călătoriei cu avionul să aveţi în vedere politica fiecarei companii aeriene vis a vis de bagajul de cală/bagajul de mână (greutate, dimensiuni, lucruri interzise etc).
 • Este recomandat să luaţi cantitatea necesară de medicamente pentru uz personal, o cantitate prea mare poate crea suspiciuni. În cazul în care urmaţi un tratament, recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta de la medic.
 • În caz de furt, sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie pentru întocmirea unui proces verbal în baza căruia veţi fi despăgubiţi de societatea de asigurari. La pierderea sau furtul cardului vă recomandăm blocarea imediată.
 • În cazul furtului/pierderii actelor de identitate solicitaţi ajutorul consulatului/ambasadei ţării dumneavoastră, precum şi poliţia, după caz (în lipsa reprezentanţei diplomatice a ţării dumneavoastră puteţi solicita ajutorul oricărei ambasade/consulat a unui stat membru)
 • Posibil să aveţi nevoie de o asigurare de călătorie întrucât doar unele ţări din UE achită costul integral al îngrijirilor medicale. O asigurare vă acoperă costul de spitalizare, repatrie, servicii medicale şi, în unele cazuri, furtul bagajelor sau chiar întârzierea zborului.
 • În unele zone exotice, sunt obligatorii anumite vaccinuri, iar în altele sunt recomandate. Vă rugăm să verificaţi şi să vă informaţi înainte.
 • Conform legislaţiei în vigoare, vă rugăm să verificaţi condiţiile de călătorie înainte de achiziţionarea pachetelor turistice precum şi secţiunea de alerte din cadrul site-ului MAE aici
 • Foloseste o aplicaţie de călătorie pentru a fi mai usoară orientarea, găsirea rapidă a obiectivelor turistice precum şi aflarea/rezervarea biletelor de intrare. Unele dintre ele te ajută şi cu planificarea pe zile, traseu, buget etc.

 

Dacă ai ajuns până aici probabil că eşti pe punctul de a pleca într-o vacanţă, aşa că iţi urăm:

Vacanţă liniştită şi plină de

Generozitate

Ospitalitate

Tihnă.